Rio de Janeiro

I Brasilien finns det ett talesätt: ”Deus é Brasileiro” som betyder ”Gud är brasiliansk.” Många säger också att Gud skapade världen på sex dagar och på den sjunde dagen fokuserade han på Rio. Turister håller ofta med; staden är ofta en av de stora anledningarna att de åker till Brasilien.

Rio är Brasiliens näst största stad men är inte huvudstaden, som många tror (det är Brasilia). Den är dock utan tvekan den mest berömda staden i landet med nästan tre miljoner besökare varje år. Rio är mest känd för sin karneval – ett riktigt spektakel – men det finns mer än så. Vackra stränder som Copacabana och Ipanema, den stora statyn Frälsaren, höga berg och blått hav är riktiga höjdpunkter. Matkulturen och shoppingen är också helt fantastisk.

Rio kan delas in i fyra områden: Zona Sul (södra zonen) där Copacabana och Ipanema ligger. Det är i den södra zonen som det finns mest turister. I Zona Norte (norra zonen) ligger en av världens största fotbollsarenor, Maracanastadion. Sedan finns Centro, den historiska delen av staden, och är även stadens finans- och affärsområde. Stadsdelen Santa Teresa ligger också här, området är känt för sina trånga och vindlande gator. I Centro finns det även många museer och kyrkor. Den västra zonen delas sedan in i två delar, West Zone south och West Zone North. I södra delen av väst ligger stadsdelen Barra de Tijuaca som är känd för sina fina stränder och i norra delen finns det många bostadsområden.

Sevärdheter inkluderar den stora statyn Frälsaren, som överblickar hela staden och ligger på toppen av Corcovado berget. Statyn är en av världens nya sju underverk. Man kan ta sig dit med tåg och linbana, lika så om man ska ta sig till berget Sockertoppen som är 396 meter högt och har fått sitt namn för att den, just det, liknar en sockertopp. På båda platserna har man en unik och fantastisk utsikt av Rio de Janeiro.

 

Att göra

Hela er Rio-resa kommer kännas som en fest, eftersom utelivet är makalöst och det finns så mycket att göra. På dagen kan man bara slappa på stranden, shoppa, åka linbana till fantastiska utsikter eller vandra genom staden. Man kan också prova på extrema sporter som hängflygning i stadsdelen Sao Conrado – det ger verkligen en bra utsikt! När kvällen kommer kan man besöka en av många bra restauranger, gå till en bar eller klubb – det finns massor längs stranden Copacabana. Stränderna i Rio är fulla av aktivitet från tidig morgon till sen kväll: man kan spela fotboll och volleyboll, dansa, sola och bada hur mycket man vill.

Men det vore inte Rio utan att nämna karnevalen – för där kan man snacka om fest! Den sker alltid 40 dagar innan påsk och är ett riktigt spektakel. Färg, dans, leenden och härlig rytm karaktäriserar denna upplevelse som brasilianarna ser fram emot varje år. På en dag kan över 80 000 personer besöka karnevalen, så var beredd på att det kan bli trångt. Priserna går också upp under denna period, men det är inte så konstigt med tanke på hur populär karnevalen är.