Innan resan

Er resa till Brasilien kommer bli ett minne för livet – ni ska trots allt till ett av de mest mångfaldiga länderna i världen. Det är dock viktigt att tänka på några saker innan avresan. Här är några exempel.

Beroende på var i landet ni ska, kan det vara bra att vaccinera sig. Hepatit A och B borde man t.ex. skydda sig mot. Om man ska vara mycket i regnskogen är malariatabletter bra. Boka in en tid hos er vårdcentral eller vaccinationsmottagning så får ni exakt den informationen ni behöver. Tänk på att vissa vaccin måste man ta ett antal veckor innan man åker – så var ute i god tid. Fråga också doktorn om ett vaccinationsintyg eller kort så det framgår tydligt vilka vaccinationer ni har fått. Intyget ska man ta med sig till Brasilien.

Kolla också med ert försäkringsbolag hur skyddade ni är – det kan hända att ni måste betala lite mer för att försäkras utomlands – både hälsomässigt men även för tillhörigheter. Försäkring rekommenderas starkt.

Högsäsongen är december till mars – och det är då det är dyrast att åka. Under maj – september är det billigast att resa till Brasilien. Sommaren är mellan december och februari och Rio brukar ha temperaturer över 30 grader under den tiden, medan resten av året ligger temperaturen runt 20 till 30 grader. I söder är det större väderskillnad; allt från 15 till 30 grader under årets gång. Amazonas är, som många vet, väldigt fuktig, men temperaturen blir ofta som mest 27 grader. Det regnar mest i regnskogen under vintern (juni-augusti).

Kriminalitet är tyvärr ganska vanligt i Brasilien, främst i storstäder som Rio de Janeiro. Det är bra att ha så lite med sig som är möjligt när man är ute och går. Kameror eller andra värdesaker ska helst undvikas, eller åtminstone vara gömda, och man ska inte ha för mycket pengar med sig. Det är också bra att klä sig ganska ledigt, och gärna som brasilianarna för att undvika för mycket uppmärksamhet. Shorts, t-shirt, sandaler med vita strumpor (inte svarta) och inte alltför extravaganta solglasögon är bra.

Bankomater kan användas men gärna de som finns inomhus och/eller på banker då det förekommer att bankomater hackas och kreditinformationen stjäls.

Om en främling kommer fram och börjar prata ska man vara vaksam, då det kan vara ett rånförsök. Distraktion är vanligt vid rån, så försök att vara så uppmärksam som möjligt.

Se till att er mat är ordentligt lagad och genomstekt och drick inte kranvatten, bara vatten på flaska.

Som svensk medborgare behöver man inte visum för att resa till Brasilien om man stannar i mindre än tre månader. Bara ett giltigt pass krävs.