Brasiliansk mat

En annan härlig brasiliansk höjdpunkt är maten. De flesta maträtter må vara ganska enkla med fina råvaror, men smakar helt underbart. Man äter ofta grillat, gärna fisk eller kött, med potatis och ris till. Som tillbehör har man många olika typer av såser och salsa, även bönor. Frukosten brukar inte vara så stor, lunchen är då man äter mest. Till middag äter man ofta något lätt.

Farinha är gjord av maniokmjöl och är tillbehör till många maträtter. Om det steks med t.ex. smör och bacon kallas det farofa. Man kan också använda farofa som fyllning i bl.a. kyckling. En annan populär maträtt är Feijoada – en böngryta som äts i hela Brasilien. Grytan innehåller bl.a. korv, grisöron, svarta bönor och grisfötter!

På en Churrascaria (stekhus) går servitörerna runt med olika tallrikar med grillat kött – oxe, lamm, kyckling m.m. – så man får prova det mesta. Till det äter man ofta ris och sallad. Man dricker ofta läsk eller vatten till maten. Eftersom Brasilien är full av exotiska frukter ska man definitivt också prova de olika fruktjuicerna som erbjuds.

Återigen, tänk på att maten ska vara helt genomstekt och ryka på tallriken, så man vet att den är helt färsk.